Angst hebben of angstig zijn

Gepubliceerd op 29 juli 2021 om 14:25

Angst

 

Wat betekent angst voor jou?

Voor mij heeft angst vanaf mijn jonge jaren al een rol gespeeld. Ik was bang om mensen te verliezen. Ik dacht veel na over de dood en de 'wat als' vragen. Ik beleefde dat heel intens en was vaak bang.

Ik kreeg toen ik bijna 8 jaar was een zusje en even later nog een broertje. Ik had hier al zo groot verantwoordelijkheidsgevoel en zorgen over dat er iets met hen zou gebeuren. En dit zette eigenlijk ook door in mijn volwassen leven en uiteindelijk toen ik zelf kinderen kreeg

Nu zie ik het ook weer terug in mijn kinderen dat angst een rol speelt. Angst voor natuurrampen als ze dit op tv gezien hebben, vragen over de dood, angst om mensen te verliezen en ik herken zoveel van mij zelf hierin.

 

Alleen wil je niet in angst leven. Het remt je in het leven, het zorg ervoor dat je niet volop kan genieten en los kan laten. Wat nou als je aan angst een positieve betekenis kan koppelen. Het iets is wat je niet bent maar iets is wat je doet. Angst is er om je te beschermen in situaties die gevaarlijk zijn. Angst is iets wat je intuïtief kan hebben omdat je weet dat iets wellicht niet de juiste beslissing is. Wat als je angst omarmt en het niet je leven laat leiden. Dat je er tegen kan praten maar het je niet laat beïnvloeden. Deze intense gevoelens spelen heel erg bij hoogbegaafde en/of hooggevoelige kinderen. Het is meer aanwezig dan bij een gemiddeld kind. Het is intenser, echter en vaker aanwezig. Praat erover met je kind. Geef er een positieve betekenis aan en zorg ervoor dat het niet iets is wat je bent, maar iets wat je doet.

 

Angst hebben is wat anders dan angstig zijn.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.